Announcement

Collapse
No announcement yet.

System tray icon failure in Vista

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • System tray icon failure in Vista

    So here's the problem;
    I set Smart Defrag Options to
    + Minimize to system tray when program is closed. (Recommended)
    + Load automatically at windows startup. (Recommended)
    + Automatically check for updates.
    + Enable SmartSilent technology while defragmenting. (Recommended)
    Click Apply then OK

    and what happens?
    No problems everything works fine..
    ...but on system restart/or/turn off then on later, there is suddenly no icon in the System tray; not hidden or shown!

    So... i go and check Windows Task Manager and waddya know?... there it is under Processes working away happily "IObit SmartDefrag.exe"
    And not just open as a process but running Auto Defrags as well as I can see upon opening Smart Defrag and viewing the history/status

    ~~~
    I have had this problem ever since my first use of Smart Defrag.
    I also installed Smart Defrag on my sister's laptop and found the same problem.
    I have attempted a uninstall/reinstall/fix
    I have attempted updates

    Nothing works.
    ~~~

    ---
    OS: Windows Vista Ultimate 32-bit
    CPU: Intel Core2 Quad [Q6600] @ 2.40GHz
    RAM: 2048MB
    ---


    I WANT MY SYSTEM TRAY ICON!!!

    Please help IOBit!

    Thanks in advance

    .wolf.
    -------------------
    P.S. Smart Defrag is absolutely excellent and I support and publicise it in every way. As far as I can see, this is its ONLY downfall; and an irritating one at that
    Last edited by coreywolfgang; Feb. 9th, 2009, 08:18. Reason: now solved
    [COLOR="RoyalBlue"]Australian Pride:[/COLOR] [URL="http://www.members.iinet.net.au/~coramin/"]http://www.members.iinet.net.au/~coramin/[/URL]

  • #2
    Update_1

    Update on issue:

    I have found a way to temporarily solve this problem, however on restart/or/turn off then on later the same problem ensues...

    Nonetheless here is the temporary fix:
    ***
    - Open Smart Defrag
    - Uncheck "Minimize to system tray when program is closed. (Recommended)"
    - Click Apply then OK
    - Close Smart Defrag
    >...>
    - Open Smart Defrag
    - Check "Minimize to system tray when program is closed. (Recommended)"
    - Click Apply then OK
    - Close Smart Defrag
    !
    ***

    Hope this info may help...:???:

    .wolf.
    Last edited by coreywolfgang; Jan. 8th, 2009, 06:17. Reason: To see why my signature doesnt appear...
    [COLOR="RoyalBlue"]Australian Pride:[/COLOR] [URL="http://www.members.iinet.net.au/~coramin/"]http://www.members.iinet.net.au/~coramin/[/URL]

    Comment


    • #3
      Hi coreywolfgang
      Have you tried having your icons in the systemtray and then while they are there going to start/right click, choose options, choose system tray, choose advanced and choose that these two icons shall be shown always?
      Cheers
      solbjerg


      Originally posted by coreywolfgang View Post
      Update on issue:

      I have found a way to temporarily solve this problem, however on restart/or/turn off then on later the same problem ensues...

      Nonetheless here is the temporary fix:
      ***
      - Open Smart Defrag
      - Uncheck "Minimize to system tray when program is closed. (Recommended)"
      - Click Apply then OK
      - Close Smart Defrag
      >...>
      - Open Smart Defrag
      - Check "Minimize to system tray when program is closed. (Recommended)"
      - Click Apply then OK
      - Close Smart Defrag
      !
      ***

      Hope this info may help...:???:

      .wolf.
      太阳山 (solbjerg)
      Ceterum censeo Usage of IObit Products esse legendum
      (Furthermore I think that Usage of IObit Products must be read)
      Itemized subjects Table of content
      In relation to defragmentation Think about defragmentation
      Clean Install concept Clean Install
      Introduction to the Forum Forum Guidelines

      Comment


      • #4
        Yes...

        Hey
        Yes i have
        But like i said nothing I've tried seems to work... :cry:

        Reason that won't work in this case I think is because when it disappears from the system tray altogether on system restart/or/turn off then on later Windows forgets the "Show" property for the SmartDefrag icon...
        ...but I may be wrong :shock:


        Originally posted by solbjerg View Post
        Hi coreywolfgang
        Have you tried having your icons in the systemtray and then while they are there going to start/right click, choose options, choose system tray, choose advanced and choose that these two icons shall be shown always?
        Cheers
        solbjerg
        [COLOR="RoyalBlue"]Australian Pride:[/COLOR] [URL="http://www.members.iinet.net.au/~coramin/"]http://www.members.iinet.net.au/~coramin/[/URL]

        Comment


        • #5
          What about having windows choose the best settings for your computer?
          Right click My computer/options/advanced/display? and then "let windows choose the best settings for my computer.
          If something is changed, you have to click on "Problems" in system optimize and choose to put some of the so called "Problems in the ignore list by clicking ignore.
          Cheers
          solbjerg

          Originally posted by coreywolfgang View Post
          Hey
          Yes i have
          But like i said nothing I've tried seems to work... :cry:

          Reason that won't work in this case I think is because when it disappears from the system tray altogether on system restart/or/turn off then on later Windows forgets the "Show" property for the SmartDefrag icon...
          ...but I may be wrong :shock:
          太阳山 (solbjerg)
          Ceterum censeo Usage of IObit Products esse legendum
          (Furthermore I think that Usage of IObit Products must be read)
          Itemized subjects Table of content
          In relation to defragmentation Think about defragmentation
          Clean Install concept Clean Install
          Introduction to the Forum Forum Guidelines

          Comment


          • #6
            Checking let windows choose the best settings for my computer makes no changes to any of the settings. It keeps them all checked as they are already on my setting of 'Adjust for best appearance'...:|

            Although I am slightly confused about what settings you mean since right clicking the 'Computer' icon does not present an 'options' (vista ultimate)
            Hence i MAY be trying settings which arent the ones I am meant to be trying.:?


            Originally posted by solbjerg View Post
            What about having windows choose the best settings for your computer?
            Right click My computer/options/advanced/display? and then "let windows choose the best settings for my computer.
            If something is changed, you have to click on "Problems" in system optimize and choose to put some of the so called "Problems in the ignore list by clicking ignore.
            Cheers
            solbjerg
            [COLOR="RoyalBlue"]Australian Pride:[/COLOR] [URL="http://www.members.iinet.net.au/~coramin/"]http://www.members.iinet.net.au/~coramin/[/URL]

            Comment


            • #7
              Maybe it isn't options but preferences? Perhaps you can find it under system settings.
              I use XP and the program (OS) is in Danish, so I sometimes have to search for the right commands, sorry!
              Cheers
              solbjerg

              Originally posted by coreywolfgang View Post
              Checking let windows choose the best settings for my computer makes no changes to any of the settings. It keeps them all checked as they are already on my setting of 'Adjust for best appearance'...:|

              Although I am slightly confused about what settings you mean since right clicking the 'Computer' icon does not present an 'options' (vista ultimate)
              Hence i MAY be trying settings which arent the ones I am meant to be trying.:?
              太阳山 (solbjerg)
              Ceterum censeo Usage of IObit Products esse legendum
              (Furthermore I think that Usage of IObit Products must be read)
              Itemized subjects Table of content
              In relation to defragmentation Think about defragmentation
              Clean Install concept Clean Install
              Introduction to the Forum Forum Guidelines

              Comment


              • #8
                On second/third thought it is probably Properties, and display I think should be Performance
                Right click My computer/properties/advanced/performance and then "let windows choose the best settings for my computer. I think is correct.
                I am sorry that those two words escaped me for a while.
                Cheers
                solbjerg


                Originally posted by solbjerg View Post
                Maybe it isn't options but preferences? Perhaps you can find it under system settings.
                I use XP and the program (OS) is in Danish, so I sometimes have to search for the right commands, sorry!
                Cheers
                solbjerg
                太阳山 (solbjerg)
                Ceterum censeo Usage of IObit Products esse legendum
                (Furthermore I think that Usage of IObit Products must be read)
                Itemized subjects Table of content
                In relation to defragmentation Think about defragmentation
                Clean Install concept Clean Install
                Introduction to the Forum Forum Guidelines

                Comment


                • #9
                  What settings I'm trying are under System>Advanced system settings>Performance(Visual Effects etc.)
                  {Right clicking 'Computer' then Properties takes me to System as well}
                  Are these the right ones?

                  I think anyway that its not to do with display settings because i tried adding three new icons permanently to system tray to see if maybe it was an issue that there wasnt enough room but they stayed there fine :neutral:

                  I think that the core problem is the fact that SmartDefrag is forgetting its Minimize to System Tray property (on startup)...:roll:

                  Originally posted by solbjerg View Post
                  Maybe it isn't options but preferences? Perhaps you can find it under system settings.
                  I use XP and the program (OS) is in Danish, so I sometimes have to search for the right commands, sorry!
                  Cheers
                  solbjerg
                  [COLOR="RoyalBlue"]Australian Pride:[/COLOR] [URL="http://www.members.iinet.net.au/~coramin/"]http://www.members.iinet.net.au/~coramin/[/URL]

                  Comment


                  • #10
                    Hi corey
                    Take a look at my previous answer - I added the command string - correct this time I hope
                    About the rest of your answer - you may be right about your own computer, but it works perfectly as intended by me. I just checked, even though I normally do not use it - nothing was amiss.
                    Cheers
                    solbjerg

                    Originally posted by coreywolfgang View Post
                    What settings I'm trying are under System>Advanced system settings>Performance(Visual Effects etc.)
                    {Right clicking 'Computer' then Properties takes me to System as well}
                    Are these the right ones?

                    I think anyway that its not to do with display settings because i tried adding three new icons permanently to system tray to see if maybe it was an issue that there wasnt enough room but they stayed there fine :neutral:

                    I think that the core problem is the fact that SmartDefrag is forgetting its Minimize to System Tray property (on startup)...:roll:
                    太阳山 (solbjerg)
                    Ceterum censeo Usage of IObit Products esse legendum
                    (Furthermore I think that Usage of IObit Products must be read)
                    Itemized subjects Table of content
                    In relation to defragmentation Think about defragmentation
                    Clean Install concept Clean Install
                    Introduction to the Forum Forum Guidelines

                    Comment


                    • #11
                      Like i said before
                      Originally posted by coreywolfgang View Post
                      Checking let windows choose the best settings for my computer makes no changes to any of the settings. It keeps them all checked as they are already on my setting of 'Adjust for best appearance'...:|
                      (Thats what i thought u meant from the start only was unsure :P )
                      ahhahah
                      was worth a try tho


                      I'm beginning to think it must be an ONLY Vista issue... or its conflicting with one of my many programs :shock:
                      [COLOR="RoyalBlue"]Australian Pride:[/COLOR] [URL="http://www.members.iinet.net.au/~coramin/"]http://www.members.iinet.net.au/~coramin/[/URL]

                      Comment


                      • #12
                        OK. let's hope another vista user has a solution.
                        Cheers
                        solbjerg

                        Originally posted by coreywolfgang View Post
                        Like i said before

                        (Thats what i thought u meant from the start only was unsure :P )
                        ahhahah
                        was worth a try tho


                        I'm beginning to think it must be an ONLY Vista issue... or its conflicting with one of my many programs :shock:
                        太阳山 (solbjerg)
                        Ceterum censeo Usage of IObit Products esse legendum
                        (Furthermore I think that Usage of IObit Products must be read)
                        Itemized subjects Table of content
                        In relation to defragmentation Think about defragmentation
                        Clean Install concept Clean Install
                        Introduction to the Forum Forum Guidelines

                        Comment


                        • #13
                          Yea
                          Thanks for the help anyway mate :)


                          Any1 else have any ideas?!?!
                          [COLOR="RoyalBlue"]Australian Pride:[/COLOR] [URL="http://www.members.iinet.net.au/~coramin/"]http://www.members.iinet.net.au/~coramin/[/URL]

                          Comment


                          • #14
                            one thing: if the icon isnt there, is the process there in task manager?
                            Tools I use: CCleaner, Quicksys Registry Cleaner, and of course, Advanced SystemCare 3 PRO(with Smart Defrag)!
                            Security Programs: Avira Premium Security Suite, Spybot Search and Destroy, Spyware Blaster, and Comodo Internet Security(no antivirus).

                            Comment


                            • #15
                              YES!
                              refer to my VERY first post)

                              Originally posted by IcyFrostPyro View Post
                              one thing: if the icon isnt there, is the process there in task manager?
                              [COLOR="RoyalBlue"]Australian Pride:[/COLOR] [URL="http://www.members.iinet.net.au/~coramin/"]http://www.members.iinet.net.au/~coramin/[/URL]

                              Comment

                              Working...
                              X